Kosten är lika viktig som träningen

Skrev i torsdags ett inlägg om träning. Nu fortsätter jag med att skriva om kost. Oavsett om du tränar för att bli smalare eller för ökad kondition är kosten enormt viktig. Rent resultatmässigt vågar jag påstå att kosten utgör hälften för vad din träning kommer resultera i.

Protein är en av de viktigaste ingredienserna för att bygga muskler. Protein finns bl.a. i mjölkprodukter, kött och nötter. Träning stimulerar kroppen till att använda protein och bygga muskler. Med mer muskler ökar ämnesomsättningen och fettförbränningen.

Ämnesomsättningen är individuell, oavsett kroppsbyggnad eller kroppsvikt. Vissa har av naturen hög ämnesomsättning och kan äta nästan vad som helst utan att öka i vikt, medan andra har låg ämnesomsättning och går upp i vikt för minsta lilla ohälsosamma mat. Kyckling, kalkon, ägg, rent rött kött och tonfisk är bra matval eftersom de innehåller höga halter protein och låga halter transfett som är dåligt för kolesterolet.

Snabba kolhydrater är bra att äta innan eller under ett träningspass eftersom de snabba kolhydraterna förser kroppen med energi. Utan energi orkar du mindre vilket skadar utvecklingen. Hur mycket kolhydrater du skall inta är individuellt. För stort intag innan träningen kan tyvärr innebära att du inte förbränner allt och kolhydraterna omvandlas till fett.

Tränar du varje dag behöver kroppen återhämta sig snabbt för att kunna prestera bra nästa dag. Det är då viktigt att du så fort som möjligt efter avslutat träningspass intar en återhämtningsdryck eller måltid. Tränar du några dagar i veckan med vilodagar mellan träningstillfällen behöver du förmodligen inte ett återhämtningsmål. Då är dina vanliga måltider fullt tillräckliga för att kroppen ska hinna återhämta sig.

De kolhydrater du intar direkt efter träningen får gärna vara snabba och inte innehålla för mycket kostfiber för att upptaget skall ske snabbt. En lägre halt av fett är även bra då fett gör att magsäcken töms långsammare och upptaget av kolhydrater kommer att ta längre tid. Väger du 60 kg kan t.ex. 1 banan, 3 dl lättmjölk eller 2 glas apelsinjucie vara lämpliga mellanmål.

Vad man skall äta när och hur kan verka invecklat. Därför är det tur att kroppen är rätt duktig på att säga till då det är dags för mat och dryck. Lyssna på den och ät då du är hungrig. För att uppnå goda träningsresultat är det absolut viktigaste att inte gå runt och vara hungrig. Framförallt skall man aldrig gå och sova hungrig. Kroppen återhämtar sig då du sover och behöver bränsle för det.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0