Before and after

Här kommer bilderna jag lovade. Före och efter hårförlängningen...

Före


Efter

Känns ovant att ha så här långt hår. Kommer säkert att ta ett tag innan jag vänjer mig. Jag var på golfbanan i dag och hade problem med att håret fastnade i min golfbag då jag bar på den :) Roligt med en föränding i varje fall. Lite omväxling förgyller vardagen :)

Rolig dag

Gårdagen var en rolig dag. Började morgonen med en springtur i skogen. Tyvärr har inte min fot återhämtat sig ännu och för varje steg jag tog blev jag påmind om att det är något som är galet. De sista metrarna fick jag promenera för att överhuvudtaget ta mig hem. Därför hjälps inget annat än vila denna vecka. Tror jag måste skippa springturerna och stasa på spinning och bodypump i stället. Utöver den skadade foten var morgonen fantastisk, 23 grader varmt och solsken.

Efter springturen var jag till frissan och gjorde något som jag länge har funderat på, men inte kunnat bestämma mig för om jag vill eller ej. I varje fall gjorde jag det nu: hårförlängning. Klippte page för ca ett år sedan. Har trivts jätte bra i det, men har saknat mitt långa hår. Orkade inte vänta på att det skulle växa ut så då blev det så här. Var skeptisk till en början för jag trodde att det skulle synas tydligt att det inte är äkta. Men Petra på Artistica är så duktigt. Resultatet är fantastiskt om jag själv får säga :) Så jag är mycket nöjd med mitt beslut. En annan fråga är hur det skall bli att träna med håret...skall skriva och berätta om det då jag har provat på.

Efter mitt frissabesök åkte jag hem och gjorde i ordning en sommarbuffé. Hade 11 tjejkompisar på besök på kvällen. Hann bli rätt stressad innan jag var färdig, men maten var lyckad och omtyckt. Jag bjöd på honungsmelon med serranoskinka, tortillastubbar, tomatsallad, äppel- och päroncouscous, lax och lökpaj med smak av wasabi, kokta morötter i korianderdressing, marinerade oliver och batong. Till efterrätt blev det en maräng- och hallontårta med fräscha smaker. I synnerhet efterrätten var omtyckt. Den var faktiskt god och relativt hälsosam för jag hade garnerat marängbottnen med turkisk yoghurt, hallon, finrivet limeskal, honung och kokosflingor, ingen grädde! Här kommer några bilder på maten.


Några av rätterna jag bjöd på.


Fräsch sommartårta.

Nu skall jag göra i ordning frukost åt mig och avnjuta den på balkongen. Sen bär det av till beachen denna juvliga söndag.

Kan sätta upp lite före och efter bilder på håret senare i dag så får ni se hur bra resultatet blev :)

Jag säger bara ljuvligt...

...vilken start på dagen. Morgonens joggingtur var underbar. Jag hade sånt flow i kroppen att jag kunde ha sprungit hur långt som helst. Undrar om det möjligtvis beror på att det är fredag...? Om det fina vädret håller i sig tror jag att jag skall plocka fram mina rollerblades och ge mig ut på en tur efter jobbet.

Dricker för tillfället en lingonsmoothie, mums. Skall också tugga i mig en kalciumtablett och omega-3 tillskott. Kosttillskott är annars något som jag inte egentligen tror på. Tyckar att man i stället skall äta varierat och mycket grönsaker och frukt.

Vintertid kan det vara att jag äter extra c-vitamin, men inte annars. Orsaken till att jag äter kalciumtabletter är att jag inte dricker mjölk och därför får i mig för lite kalcium per dag. I synnerhet för kvinnor är det viktigt att tillse kroppen med kalcium för att unvika benskörhet. Omega-3 vet ni säkert alla att är bra, men jag äter det främst för naglar, hår och tankeverksamheten :)

Tänk att det är fredag i dag. Veckans bästa dag :)

Tung väckning...

Kändes tungt att stiga upp i morse då väckarklockan ringde. Hade svårt att få tag i sömnen i går, tror att det beror på att det är så ljust där ute. I varje fall så pinade jag mig upp ur sängen och var ut o sprang. Blåste rätt hårt, men känslan efteråt var som vanligt ljuvlig.

I kväll sitter jag fast i personalmöte så det blir ingen träning. Ser framemot helgen. På lördag skall få en makeover på Artistica hos stans bästa frisör Petra och så skall jag ha inflyttnings-/tjejfest på kvällen. Har bott i lägenheten sen mars, men har inte hunnit med det tidigare. Bättre sent än aldrig...eller hur var det man brukar säga :)

 

Botniacyklingen

Nu har jag anmält mig till Botniacyklingen. Tredje gången som jag skall cykla loppet. Ett skoj evenemang som går av stapeln 25.7.2009. Vi har ett lag från jobbet som jag deltar i. Är ni intresserade besök: http://www.botniacyklingen.fi/index_se.htm

Det finns både motionärsklass och tävlingsklass. Själv deltar jag i motionärsklassen. Damma av cyklarna och kom till Norrvalla 25.7. Ses där!


Bönsallad



4 port.


2 burkar svarta bönor
2 msk olivolja
1 msk rödvinsvinäger
lite salt
ca 10 st körsbärstomater
2 avokadon
1 dl böngroddar

Gör så här:

Lägg bönorna i en skål. Häll på olivolja, vinäger och lite salt. Dela tomaterna, skiva avokadon och blanda ner med böngroddarna i skålen.

Så enkelt, mättande och gott :)

Ingen morgonlänk

Det blev ingen morgonlänk i dag, min fot har fortfarande inte återhämtat sig. Hoppas på att den är i skick i morgon... I kväll skall jag träffa världens bästa tjejkompisar och utbringa en skål. It's a special day today...:)

Skall lägga in en supergod bönsallad som passar att äta till lunch med t.ex. lax eller kyckling i stället för pasta, ris eller potatis.

Gott och hälsosamt mellanmål



Hemma en sväng innan jag cyklar iväg på dagens spinningpass. Tänkte tipsa om ett gott och hälsosamt mellanmål. Dricker ibland då jag är stressad en Oatly flaska innan träningen. De finns i olika smaker. Denna gång blev det ekologisk apelsin&havtorn. Drycken är havrebaserad, utan tillsatt socker. Övriga smaker är bl.a. äpple/grönt te och jordgubb/skogsbär.

Smaka nån gång, I bet you'll like it :)

Drömmar

Visste ni att vi i medeltal drömmer 7 drömmar per natt, men de varar i endast i 2-3 sekunder...

Tungt SpinPump pass

Usch är helt slut i hela kroppen. Var på SpinPump75 i kväll. Ett SpinPump75 pass består av spinning i 30 minuter och muskelträning med skivstång och fria vikter i 45 minuter. Kände redan under spinning passet att det inte skulle bli till något. Var trött då jag kom hem från jobbet, så trött att jag sov i 10 minuter. Trodde det skulle göra susen, men tydligen inte. Kändes som att jag aldrig riktigt kom igång med träningen i kväll. Vikterna jag vanligtvis brukar använda kändes ovanligt tunga. Nu är jag slut i kroppen, inte så där skönt slut som man brukar vara efter ett träningspass, utan verkligt slut!

Glömde skriva att jag skadade min fot på BodyAttacken i går. Trodde inte det var så farligt då, men kände av det under min morgonlänk och nu var jag till och med tvungen att smörja in den i mobilat. Få se om det hjälper. I vilket fall som helst blir det nog ingen morgonlänk i morgon. Min kropp behöver tydligen vila och i synnerhet foten. Få se hur jag känner mig under dagen, siktar in mig på spinning på kvällen.

Nu skall jag ta och äta ett ordentligt kvällsmål så att musklerna och min trötta kropp får näring. Får besök av Tina också så det ser jag fram emot. Tänk vad vore världen utan underbara vänner...



Sommaren är här

Så ljuvligt väder! Trodde inte mina ögon då jag steg upp i morse och såg att det var 17 grader. Det var aningen svårt att veta vad jag skulle ha på mig på min morgonlänk. Tights, t-skjorta och huppare visade sig vara ok, men snart får jag nog lämna bort hupparen. Hoppas att det fina vädret håller i sig tills semestern börjar.

Off to work. Känner på mig att det här blir en bra vecka :)

Lax med basilikaolja & pumpabulgur



4 portioner


4 laxfiléer
4 portioner bulgur
1 msk grönsaksbuljong el. 1 grönsaksbuljongtärning
2 apelsiner
1/2 dl rostade pumpakärnor (jag rostade dem i alminiumfolie på grillen)
1 näve basilika
2 msk god olivolja
2 msk rödvinsvinäger
salt och peppar

Gör så här:

Grilla eller sjud laxfiléerna i ca 10 minuter. Koka bulgurn med buljongen. Skär toppen och botten av apelsinerna och skär precis innanför skalet och de vita hinnorna. Skär sedan in tätt intill klyftväggarna så att det blir helt skinnfria klyftor. Skär dessa i mindre bitar och blanda med bulgurn och pumpakärnorna.

Mixa basilika med olivolja och tillsätt vinäger. Smaka av med salt och peppar. Servera gärna med lite god sallad.

Tillbaka från stenriket



En helg vid sommarstugan gör susen. Det var jätte skönt och avkopplande att spendera två dagar ute i skärgården. Det var verkligt lågt vatten. Kunde inte låta bli att ta ett foto av viken bakom bastun. Ser ut som att det inte finns annat än sten...

Solen sken i går och i dag, så jag har till och med fått lite färg i ansiktet. Körde hem till BodyAttack passet som var kl 15 i dag. Kändes skönt att röra på sig efter slappandet vid sommarstugan. I kväll blir det en promenad med Lena. Känns som att man borde vara ute hela tiden då det är så fint väder.

Gårdagens middag var: Lax med basilikaolja & pumpabulgur. Receptet var ut boken "Klaras goda GI-dagar". Receptet kommer ni att hitta i bloggen om en liten stund.

I morgon är det måndag. En ny vecka med nya möjligheter :)


Fridfullt i Vasklotskogen



God morgon på er! Jag började min morgon med att stiga upp kl 08.30 och ta en morgonlänk runt motionsspåret i Vasklotskogen. Kan säga att jag var ganska ensam på gatorna i stan och i skogen. Kände enorm frihet, bara jag, fågelkvittret och en stad som vaknar. Det mest fantastiska med att bo i Vasa är nog närheten till skog, natur och de korta avstånden.

Gårdagens träning bestod av shopping :) Måste till mitt försvar säga att det i varje fall var effektiv shopping, hittade en massa och spenderade allt för mycket pengar på kort tid...Efter shoppingen var jag på middag med Hanna som hade varit på ett combat pass. Kvällen kunde inte ha avslutats bättre än att umgås med denna alltid så sprudlande glada tjej.

Dagens program är att åka till sommarstugan. Skall bli skönt att komma ut till lugnet. Packar med datorn så kanske återkommer jag ännu i dag...

Ge er ut o motionera i helgen, ser  ut att bli fantastiskt väder :)

Överraskningspresent



Började dagen med en cykeltur till min bror. Solen sken och det kändes underbart att rulla fram med vinden i håret. Väl framme hos min bror fick jag en skön pratstund med min brors fru. Därtill överraskade hon mig rejält med att ge mig en kokbok: Klaras goda GI-dagar. En helt underbar kokbok med fantastiska GI-recept. Älskar kokböcker och att prova på nya recept, en bättre överraskningsgåva kunde jag inte få :)

På eftermiddagen var jag och sprang i en timme. Laddade mp3 spelaren med ny musik som gjorde springturen mer intressant. På kvällen var jag och såg på min systerdotters gymnastikuppvisning. Gud så duktiga de var tjejerna, blev rejält imponerad.

Nu skall jag fördjupa mig i underbara GI-recept och skriva shoppinglista för morgondagen. Synd att jag skall jobba i morgon, kunde bra ha tänkt mig att vara ledig en dag till. Som tur närmar sig helgen :)

Släng ut vågen



God morgon på er. Skönt med sovmorgon och dunderfrukost :)

Nu till dagens ämne, vågen. Släng ut den om ni äger en. Hur ofta hör man inte människor säga att de har ångest över att de har gått upp i vikt eller diskutera om hur mycket de borde gå ner i vikt. Vågen är ett väldigt missvisande redskap då det gäller att avspegla resultat.

Själv har jag haft perioder, framför allt i högstadiet/gymnasiet då jag kunde väga mig varje dag för att se hur många gram jag hade gått upp eller ner. Galet tycker jag idag då jag inte ens äger en våg och inte heller har planer på att köpa en.

En vanlig kommentar då människor börjar träna är att de inte förstår varför de går upp i vikt. Jo svaret är mycket enkelt: fettet ersätts med muskler som väger mer än fett. Just därför är vågen en bedragare i dessa sammanhang. Om du är intresserade av att mäta dina kroppsliga resultat, köp ett måttband och ta ditt midjemått. Genom att mäta ditt midjeomfång kan du se positiva förändringar av din kroppsammansättning trots att inte vågen visar det!

Midjemåttet är även en faktor som beskriver ifall du ligger i farozonen för att få typ-2 diabetes, högt blodtryck och högt kolesterol. Det är nämligen så att det är framför allt fettet som sätter sig runt magen (sk äppelfetma) som är förknippat med dessa hälsorisker. Kvinnor bör inte ha ett midjemått över 80 cm och män skall inte ligga över 90 cm.

Kort sagt: släng ut vågen och fokusera på att må bra i stället. Lyssna på kroppen och känn efter hur du mår efter ett träningspass då endorfinerna flödar i kroppen. En underbar känsla!



Kvällens fight is done

Jag var på BodyCombat i kväll. BodyCombat är ett högtempo pass med inslag av Karate, boxning, Taekwondo, Tai Chi och Muay Thai. Grym musik, omväxlande program och drivande instruktörer guidar en igenom 60 minuter tuff konditionshöjande och fettförbrännande träning.

Då jag kom hem drack jag en lingonsmoothie som jag just lade upp receptet på. Deltog i en tävling i Terese Alvéns blogg. Tyvärr vann jag inte, det var nära, men men...Priset som lottades ut var en juicemaskin. Har funderat på att köpa en sådan och börja laga egen frukostjuice.

Nu skall jag koppla av och kolla på tv. Skönt med ledig dag i morgon :)

Lingonsmoothie

2 dl frysta lingon
1 banan
1 tsk linfrön
2 dl havremjölk
1 krm kanel

Mixa – och drick!


Terese Alvéns blogg Spark i baken

Jag har fått ett av mina favoritrecept på smoothies publicerad i Terese Alvéns blogg på: http://blogg.veckorevyn.com/spark-i-baken/. Skall lägga upp receptet här också senare i dag.

Besök annars gärna Tereses blogg, hon skriver också om träning och kost. En bra blogg med många kloka tankar och tips.


Ge dig själv tid

Dagens morgonlänk är över. Lite trött var jag då jag steg upp, men nu efteråt känner jag mig superpigg och redo för dagens utmaningar.

Vanligaste orsaken till att människor inte tar tag i sin träning är tidsbrist. Hur ofta har jag inte hört: Jag skulle också villa träna, men jag har inte tid. jag tycker att det är en dålig ursäkt till att inte ta hand om sig själv. Visst finns det många "hinder" i vardagen som kan göra det svårt att hitta tid för träning: jobb, barn, hus osv. som skall skötas om.

Mitt tips är, börja prioritera dig själv. Stig upp en halv timme tidigare på morgonen. Är du för trött beror det högst antagligen på att du har varit vaken för länge kvällen innan. Skippa dokusåporna och lägg dig i stället. Det är alltid lätt att hitta på orsaker till varför man inte hinner träna. Men hur är det med orsakerna till varför man borde träna?

Vad kan vara viktigare för dig och dina nära och kära än att du är frisk?  Vad kan vara viktigare än att prioritera din hälsa och ditt välbefinnande, både på kort och lång sikt?" Du måste ge dig själv tid att ta hand om dig.

Hittade ett citat i Jonas Coltings bok som beskriver detta väldigt bra:

"The miracle isn't that I have finished.
The miracle is that I had the courage to start".

Början kan kännas tung, men börja på så ska du se att du märker av en förändring i ditt välbefinnande rätt snabbt. Investera i din kropp, ditt viktigaste redskap genom livet.

Dags för mig att dricka upp min lingonsmoothie och skynda till jobbet. Trevlig atrbets-/skoldag åt er alla!

Bak och kok...

Efter kvällens spinnningpass valde jag att baka lite mera bröd och tillreda afrikansk kyckling till lunch åt mig i morgon. Har inte smakat på maten ännu, men det doftar i varje fall vidunderligt gott. Receptet hittar ni nedanför det här inlägget.

Spinningpasset piggade upp, men nu är jag trött. Tror jag skall lägga mig och läsa ut Coltings bok i stället för att sitta och halvsova framför tv:n. Börjar morgondagen med länk, förutsatt att det inte regnar...

Gonatt!

Afrikansk kyckling



Ingredienser (ca 3 potioner)

340 g
kycklingfilé
1 msk smör
1 hackad gul lök
1 skivad vitlöksklyfta
1 tsk curry
1/2-1 hackad röd chili
165 ml lätt kokosmjölk
2 msk lätt creme fraiche
1/2 strimlad paprika

Servera till

1 dl fullkornsbulgur
1/2 hackad röd paprika
2 msk jordnötter
2 msk russin
1 skivad banan

Tillredning


Skär kycklingen i mindre bitar som du bryner i smöret. Lägg i lök, vitlök, curry och chili och låt fräsa någon minut. Blanda i kokosmjölken. Koka upp och sjud i ca 15 minuter på svag värme under lock. Tillsätt paprikan när 5 minuter återstår.

Koka bulgur enligt anvisning på förpackningen. Vänd ner paprika, nötter och russin. Servera till grytan tillsammans med bananskivor.

Spinning kallar

Hemma från jobbet en snabb sväng bara för att byta om och äta nåt smått innan det bär av till gymmet för spinning. Det är AC som drar spinningen i dag, en av mina favoritinstruktörer som alltid är på gott humör.

Efter gymmet måste jag och handla lite mat för det är nästan så att det ekar i mitt kylskåp. Hittade en intressant gi-rätt på nätet i dag som jag skall prova mig på, Afrikansk kyckling. Blir det gott lovar jag att lägga upp receptet senare.

Nej dags att byta om och cykla iväg mot gymmet. Känner mig rätt trött, skulle nästan hellre lägga mig ner och sova...men det brukar alltid vara värt det efteråt. Får fokusera på "efterträningskänslan" så får jag energi :)

Skadad axel och borttappade nycklar

Turen till golfbanan var riktigt lyckad. Själva spelet var nog inte så bra från min sida, men vädret var toppen och sällskapet likaså. Tror dock att jag nog skall spendera lite tid på rangen och puttingbanan innan jag ger mig ut på en till runda. Nåja efter 4 års uppehåll får jag väl vara glad för att jag träffade bollarna och de flög. Vart och hur långt är en annan sak... Lyckades dessutom skada min högra axel. Tror att jag inte hade värmt upp tillräckligt vilket förorsakade en sträckning. Har smort in axeln i mobilat så jag hoppas att värken skall lägga sig till natten.

På kvällen var jag på länk, det blev inget BodyCombat pass. Solen sken så jag kände för att röra på mig utomhus i stället. Vet inte hur jag tänkte, men jag satte mina hemnycklar i "huppare" fickan. Då jag väl var i Vasklotskogen märkte jag att nycklarna var borta. Vände om och började söka. Utanför Strampen kommer en kille på cykel mot mig med mina nycklar  i handen. Snacka om att jag blev lycklig. Jag hade inte ens med min telefon, så ifall inte denna snälla själ hade hittat dem vet jag inte vad jag skulle ha gjort. Så det som kunde ha gått riktigt dåligt slutade bra.

Mitt kvällsmål bestod av en kopp indiskt te, rågbröd med mosad avokado, ägg och rökt kalkon. Det är annars ett tips åt er. Byt ut smöret mot mosad avokado. Det är saftigt, gott och hälsosamt.

Blåbärssmoothie



1,5 dl
blåbär
1 banan
5 frysta jordgubbar
2 dl havremjölk
1 tsk linfrön
1 msk solrosfrön

Golfbanan kallar...

Gårdagskvällen var rolig. Hade besök av Sanna och Pépa. Vi kollade på Melodifestivalen och åt en massa med skräp, men det bästa var nog ostarna. Säg vad vore livet utan ost och vänner :) Fast måste nog säga att hur mycket jag än tycker om ost så finns det inget som slår mina vänners sällskap. Vi skrattade så att jag fick ont i magen och kan känna av det i magmusklerna ännu i dag.

I dag steg jag upp rätt tidigt och började tvätta. Har bokat tid till torkrummet så att jag slipper ha allt byke i min lägenhet. Solen skiner och jag har just avnjutit en blåbärssmoothie på balkongen. Om två timmar skall jag till golfbanan och gå bana för första gången i år. Få se hur det går. Har inte så stora förhoppningar.... Tror att dagens golfande går mest till att söka bollar och vara ivägen för andra :) På kvällen skall jag försöka hinna med ett pass BodyCombat.

Njut av söndagen och det fantastiska vädret vi bjuds på i dag!



Limpa med nötter och russin





2 dl nakenhavre eller fiberhavregryn
6 dl speltmjöl
0,5 dl solroskärnor
0,5 dl linfrön
1 dl russin
1 dl hackade hasselnötter
2 tsk bikarbonat
2 nypor flingsalt
4 dl naturell lättjoghurt
1 rivet rött äpple
2 msk flytande honung
1 msk olivolja

Börja med att blanda samtliga av de torra ingredienserna. Rör sedan ner yoghurt, rivet äpple, honung och olja. Blanda till en kletig, sammansatt massa. Smörj en limpform med lite olivolja och lägg i degen. Grädda brödet längst ner i ugnen i 175 grader i ca 1,5 timme. Ta ut brödet och låt det svalna på galler.

Då brödet har svalnat brukar jag skiva det och frysa in i mindre satser så att jag alltid får äta färskt bröd.

Dag på stan

I går kväll var jag på modeshow på Fontana. Det var riktigt kul och fick inspiration till att shoppa. Därför jag har varit på stan i dag, men kan ni tro det kom hem utan att ha köpt något alls. I dag var en sån dag att inget passade och satt som det skulle. Provade en massa som såg snyggt ut på hängarna...men inte på mig. Bra för plånboken, men tråkigt för garderoben...

I kväll kommer tjejerna till mig, vi ska kolla på melodifestivalen tillsammans. Innan det borde jag städa och hinna ut på en länk. Det blir förstås en del godsaker i kväll, för vad skulle melodifestivalen vara utan snacks :) Köpte min favorit i dag, chilikryddade cashewnötter. De är ganska starka, men om ni tycker om starkt kryddad mat lovar jag att ni tycker om dessa.

I går kväll åt jag broilersallad med hembakat bröd. Skall lägga upp receptet på brödet som är jätte mumsigt. Den senaste tiden har jag bakat bröd åt mig i större satser och fryst in. Bröd som man köper i matvarubutiker innehåller ofta en massa med e-ämnen. Bakar man sitt eget bröd vet man åtminstone vad man äter och så är det ju mycket godare :)

Trevlig helg åt er alla och så hejar vi på Finland i kväll.



Avbruten morgonlänk...

Denna morgon började inte bra. Åt russin i går kväll och kund inte tro att russin skulle förorsaka så sjuk mage. Trotsade ändå detta och gav mig ut på länk i morse. Hann inte springa långt innan jag fick avbryta, fick såna kramper i magen. Nu har jag ätit en tallrik varm råggrynsgröt som jag hoppas skall lugna magen. Därför blir det ingen bild på smoothie nu heller...men lovar jag skall skärpa mig.

Solen skiner i Vasa så jag hoppas det fina vädret håller i sig under helgen. Ifall att jag mår bättre efter arbetet blir det en länk i solskenet :)

Step steppi step step

Efter en sen ankomst från Helsingfors i onsdags var jag alldeles för trött för att stiga upp på morgonlänk i dag. Kändes rent av tungt att stiga upp till jobbet. Nu är den här arbetsdagen i varje fall avklarad och i kväll skall jag se till att lägga mig tidigt.

Efter jobbet åt jag en banan, avokado och några mandlar och cyklade iväg till gymmet för ett pass BodyStep. BodyStep är en konditionshöjande timme som också effektivt bränner fett. En timme består av 10 pass till energigivande musik. Timmen avslutas med muskelträning och strech. Hela kroppen är i rörelse och man kan ta ut sig riktigt ordentligt. AC drog timmen och hade blandat in några låtar från ett äldre BodyStep program. Jag har hunnit bli lite trött på det nuvarande programmet så det var kul med lite gamla låtar.

Då jag kom hem blev det en sallad med quinoa, grönsaker och fetaost. Till det rågbröd med ost och rökt skinka, så gott :) Känner att jag borde bli bättre på att sätta upp bilder här i bloggen. Kanske blir det en bild av min frukostsmoothie i morgon.

I morgon är det fredag, så skönt :) Skall på modeshow på kvällen, så det ser jag framemot.

Vad är sunt och när blir det för mycket?

En sak jag vill ta upp är min åsikt om vad som är sunt tränande. När tränar man för mycket och när tränar man för lite? Jag anser att detta är väldigt individuellt. Det beror mycket på vad man har för grundkondition och hur snabbt kroppen återhämtar sig efter träningspass. Kroppen återhämtar sig oftast snabbare om man äter och sover ordentligt. Det finns ingen bättre medicin för en trött kropp än sömn.

Jag får ibland höra att jag skulle träna för mycket, bl.a. av min oroliga mor. Till mitt försvar kan jag säga att i förhållande till elitidrottare tränar jag rätt lite faktiskt :) Tänk att det finns människor som tränar 30-40 timmar i veckan. För att det skall vara möjligt betyder det givetvis att träningen är både ens jobb och fritid. Jonas Colting skriver på sin hemsida att han har tränat 20 000 timmar under de senaste 20 åren. En veckas grundträning består av:

Simning:18-20 km
Cykel: 400-500 km
Löpning: 100-140 km
Funktionsstyrka: 2-4 timmar

De ni är något att bita i :) Nej men givetvis för att kroppen skall klara av träning på den här nivån måste man ha en enormt bra grundkondition och många år av träning i bagaget. Vill bara visa på att i förhållande till detta så är min veckoträning rätt sparsam.

För att komma till det som jag främst ville ta upp: när har träningen gått till överdrift? Svarar jag så här:

Jag anser att man tränar för mycket då det känns som ett tvång och man har tappat träningsglädjen, som enligt mig skall vara en drivande faktor. Dessutom anser jag att det blir osunt ifall man inte är ärlig med sig själv och andra om hur ofta man tränar. Smyger man med sin träning tycker jag att man kan jämföra det med anorektiker som ljuger om hur mycket/lite de äter.

När tränar man för lite då? Jo då man inte rör på sig alls. Som jag tidigare skrivit tycker jag att man skall röra på sig minst 30 minuter per dag, på sätt eller annat. I dagens läge är det väldigt många som har stillasittande arbeten. Det betyder att kroppen måste motioneras på annat sätt. Rör vi inte på oss lider hälsan och vi blir stela paket.

Det var några funderingar för den här kvällen. Nu ska jag heja på Finland i Eurovision Song contest, till semifinal borde vi ju ta oss :)

Morgonlänk efter en dag med vila

Började morgonen med en skön länk, motvind halva vägen men solen gav mig styrka. Måndagen var vilodag, kände att min kropp behövde vila. En kort promenad på kvällen var den enda formen av motion jag fick i går. Har känt mig lite småkrasslig och hade ovanligt hög puls på BodyAttack passet i söndags.

Något som jag är mycket noga med är att lyssna på kroppen. Är jag krasslig och känner att jag eventuellt håller på att bli förkyld, har tränat för mycket el. dyl. så vilar jag alltid. I synnerhet i det skedet att man blivit förkyld är det klokast att vila ut ordentligt och tillfriskna innan man börjar träna på nytt. Tränar man då man är sjuk kan det få katastrofala följder eftersom det är en extra påfrestning för hjärtat. Dessutom förlänger det oftast sjukdomsförloppet.

I kväll hinner jag inte med nån träning. Har ett möte jag måste gå på. I morgon kommer jag att vara i Helsingfors, eventuellt försöker jag stiga upp och ta en morgonlänk innan flyget avgår...

Nu skall jag avnjuta min mango-jordgubbs smoothie innan jag pallrar iväg till jobbet.

Första turen till golfbanan för i år

I dag på förmiddagen var jag med en vän till golfbanan för första gången i år. Slog lite bollar på rangen och det gick väl sisådär. Visst fick jag till några bra slag, men de flesta var ganska katastrofala. Det är bara att börjar träna mer aktivt på slagen nu så att jag kan ge mig ut på banorna också.

På eftermiddagen var jag på ett BodyAttack pass. Tyckte det kändes ovanligt tungt i dag. Hade rätt så hög puls under hela passet och fick kämpa mer än vanligt för att ta mig igenom timmen. Hoppas verkligen inte att jag håller på att bli förkyld.

Pulsklocka är annars ett verktyg som jag oftast använder mig av då jag tränar. Jag tycker att jag får ut mer av träningen då jag har koll på pulsen. Dessutom vet jag ganska direkt vilken dagsformen är på basen av vilken puls jag har innan jag påbörjar ett träningspass. Då vet jag direkt ifall jag skall ta det lite lugnare eller om jag kan ge järnet. Det är viktigt att lyssna på kroppen och inte pressa till max ifall formen inte är på topp.

Jag använder mig av en Polar A5. Det är en ganska enkel pulsklocka som inte har så många finesser. Jag har haft den i nästan 5 år och den senaste tiden har den levt sitt eget liv, så jag överväger allvarligt att köpa en ny. Har kollat lite på Polar FT 60. Är det någon av er som har en sån och kan ge lite feedback på vad ni tycker om den?

Efter träningen blev det en smoothie med mango, banan, mandarin, linfrön, ingefära och sojamjölk. Ingefära är bl.a. rik på antioxidanter, är inflammationshämmande och bra för matsmältningen. 

Trevlig morsdag annars åt alla mammor. Hoppas att era barn och respektive har uppvaktat er i dag :)

Lördag = godisdag

Gårdagskvällen var mycket trevlig. Gi burgarna var omtyckta, lade upp receptet för en stund sedan så nu kan även ni laga gi burgare :)

Morgonen började bra. Är så lycklig för jag har redan lyckat inspirera en av mina vänner till att ta tag i sin träning. Jag föreslog i går kväll att hon skulle följa med på en morgonlänk i dag. I morse kl 9 skickade jag ett meddelande åt henne om att hon skulle hoppa upp ur sängen, dricka ett glas vatten, klä på sig och träffa mig om 15 minuter. Trodde ärligt att hon inte skulle komma. Men vilken kruttjej! Hon kom :) Jag blev så glad över sällskapet och att jag fick med henne. Tyvärr började det regna under vår länk, men det var ganska skönt. Syrerik lyft som pumpades runt i lungorna.

Som ni ser på rubriken så är lördag min godisdag, eller den dagen i veckan som jag tillåter mig själv att fuska lite. Givetvis äter jag också godsaker i bland, det är ju en del av livets lycka. Brukar ändå försöka välja något hälsosammare alternativ och inte de värsta socker och fettbomberna. Här kommer några tips:

Godsak                          Mitt val

Wienerbröd                  Örfil eller övriga vetebullar
Chips                             Nötter (till min favorit hör chilikryddade cashew nötter)
Lösgodis                      Torkade frukter (innehåller ibland mer socker än "vanligt" godis, löns att vara uppmärksam)
Mjölkchoklad                Mörkchoklad med minst 60% kakaohalt
Glass                             Sorbet

Nu skall ni inte tro att det aldrig slinker ner ett chips eller lösgodis i min mage, för det gör det absolut. Svårast har jag nog för att låta bli att äta lösgodis. Men oftast väljer jag de hälsosammare alternativen framom de riktiga bomberna som ofta förutom mycket socker och fett även innehåller en massa med färgämnen och andra onyttigheter.

Nej nu skall jag ta och njuta av lördagen och vad den för med sig. Trevlig lördag åt er!


GI Kycklingburgare med mangosås

ca 6 portioner

3 kycklingfiléer
1 ägg
1/2 dl färsk hackad koriander
1/2 gullök
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
smör
sallandsblad (gärna ekologisk sallad)
1/2 rödlök
skivad tomat

Mangosås
1 mogen mango
skalet och saften av 1 lime
1 röd chili
2 dl creme fraiche eller turkisk yoghurt
salt och vitpeppar

Hamburgerbröd (12st)
50 g jäst
5 dl fingervarmt vatten
1 dl olivolja
2 tsk salt
2 dl havrekli
12 dl dinkelsikt (speltmjöl)
1 ägg
frön, t.ex. sesamfrön, vallmofrön, solrosfrön eller pumpafrön

Börja med degen till hamburgerbröden. Smula jästen i en bunke och rör ut den med lite av det fingervarma vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja och salt. Blanda i havrekli och dinkelsikt. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen smidig. Jäs degen övertäckt i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Ta upp degen och knåda den lätt. Baka sedan ut till bullar och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa övertäckta i ytterligare 30 minuter. Vispa ett ägg lätt och pensla på bröden. Strö på olika frön och grädda i ugnen i 10-15 minuter.

Under tiden degen jäser passar det bra att börja på med mangosåsen. Skala och hacka mangon i mindre bitar. Riv skalet av en lime och finhacka chilin. Blanda creme fraiche, mango, lime(skal och saft) och chili i en skål och smaka av med salt och peppar. Låt såsen stå i kylskåp tills burgerbröden och biffarna är färdiga.

Fortsätt med biffarna. Lägg kycklingfiléerna i en matberedare och mixa till en färs. Lägg färsen i en bunke och tillsätt ägg, hackad koriander, lök, salt och peppar. Forma färsen till burgare och stek dem i smör på medeltemperatur tills kycklingen är genomstekt.

Fördela sallad på hamburgerbröden och lägg en biff i varje bröd. Klicka på mangosås och toppa med rödlöksringar och skivad tomat




.


Ljuvliga fredag

Då var det fredag kväll. Veckans bästa dag enligt mig. Det är så skönt att komma hem från arbetet och känna att man har två lediga dagar framför sig. Efter jobbet belönade jag mig själv med en ny träningstopp. Det är annars ett litet tips från mig till er. Ibland då träningen känns enrandig och tråkig kan det bli roligare om man unnar sig själv lite nya träningskläder.

Ingen träning i kväll. Det är viktigt att vila kroppen ibland också. Jag är av den åsikten att kroppen skall motioneras dagligen på sätt eller annat, men det behöver inte alltid vara på hög intensitet. Ibland gör det gott att bara ta en promenad eller cykeltur ute i naturen. Träning skall aldrig kännas påtvingad, göra ont eller skada kroppen. Visst kan det vara skönt efter ett träningspass att känna att kroppen verkligen har fått arbeta. Men jag strävar alltid till att må bra efter träningen, så att jag känner att kroppen bra skulle orka med ett pass till. Ofta då jag lägger mig på kvällen längtar jag efter att få stiga upp och ge mig ut och springa. Lika så kan jag på arbete känna en längtan till att slippa och röra på mig på kvällen.

I kväll får jag besök av två underbara tjejer. Skall bjuda på GI Kycklingburgare med mangosås. För tillfället jäser degen till burgarna. Tror det blir en trevlig kväll med skvaller och förhoppningsvis god mat :) Lägger upp receptet i morgon.

I wish you a joyful evening!

Morgonlänk i solskenet



Då var dagens morgonlänk avklarad. Sprang längsmed strandpromenaden i Vasa. Det var så vackert då solen sken, men lite kämpigt i motvind.

Varför springer jag på morgnarna? Jo för att komma igång och starta upp kroppen. Slipper sitta och gäspa på jobbet och är mer energisk. Joggar oftast i långsamt tempo ca 30 minuter. Det skall inte vara nån chockstart på dagen.

Jag springer inte varje morgon, men försöker ta mig ut så ofta som möjligt. Vissa morgnar kan det kännas riktigt tungt att stiga upp, men då jag tänker på känslan efteråt så är det alltid värt det. Ni borde prova på det någon morgon. Hatar ni att springa kan ni lika bra ta en powerwalk eller varför inte en cykeltur.

Dagens frukost bestod av ekorågflingsgröt med banan, kanel och linfrön. Kanel dämpar sötsuget under dagen och sätter igång fettförbränningen. Till detta avnjöts ett glas färskpressad apelsinjuice, utan tillsatt socker och konserveringsämnen. Frukosten avslutades med en kopp Zoega skånerost kaffe, så gott...

Nu börjar det vara dags att cykla iväg till jobbet. Har egentligen mycket kort väg så jag kunde promenera, men typiskt mig startar jag alltid i sista sekund och då går det fortare med cykel:)

Ha en bra dag vänner!

Grymt BodyAttack pass

I kväll var jag på BodyAttack. Ett högintensitets träningspass som motsvarar en 10 km:s länk. Timmen består av intervallträning. Atletisk aerobic varvas med muskelträning till upptempo musik. I dag var det grym feeling. Hon som drog passet var hyperenergisk och glad. Visst håller ni med om att det har stor inverkan på ens egen träning ifall den som drar ett pass själv är laddad. För mig är det A och O med inspirerande instruktörer och jag lägger oftast upp mina pass ut efter vem som drar timmarna.

Tycker det är så skönt att träna då det börjar vara varmare ute. Värmen gör att kroppen blir fortare mjuk och träningen mer effektiv. Då jag kom hem mixade jag ihop en grön smoothie åt mig. Så god och mättande. Tillsatte avokado i smoothien som bl.a. innehåller nyttiga fetter, antioxidanter och a-vitamin. Receptet kommer här:

Grön smoothie

1 päron
2 kiwi
1 liten avokado
1/2 lime
2 dl sojamjölk

Smoothien blir ganksa tjock i konsistensen. Önskar ni en mer rinnande smoothie räcke det med en halv avokado och eventuellt mer sojamjölk.

Nu tror jag att det är dags att varva ner för dagen. Borde dammsuga, men tror att jag sprar det tills i morgon. Känns som att soffan och en kopp hälsosamt Roobois te lockar mera...

Trevlig kväll!

Välkommen till min nya blogg!


I morse då jag var ute på min morgonlänk kom jag på tanken att starta en blogg. Jag vill inspirera andra till att ta hand om sig själva, både själsligt och kroppsligt. Träning är det bästa jag vet, det som ger mig styrka och energi varje dag.

Har själv följt med andra träningsbloggar bl.a. Terese Alvéns blogg: Spark i baken. För tillfället läser jag en väldigt inspirerande bok: "Jag vill ju bara se snygg ut naken" av Jonas Colting. Titeln är kanske lite missvisande. Boken handlar egentligen om det att vi i dagens läge fokuserar träningen allt för mycket på att bli smala, muskulösa...ja helt enkelt på att bli snygga. Huvudsyftet med träningen borde vara välmående och att ta hand om kroppens största muskel, hjärtat. Dessa människor har inspirerat mig till en hälsosam livsstil och nu vill även jag försöka inspirera er till att leva hälsosammare.

I min blogg kommer jag i huvudsak att skriva om träning och kost. Låta er ta del av min träning och kanske kan jag bidra med några motivationstips. Kommer även att lägga upp en del recept på goda, men hälsosamma rätter. Vill förtydliga att jag inte är någon expert inom området träning och kost. Det är intressen som ligger mig varmt om hjärtat. De tips och råd som jag ger är utifrån mina egna upplevelser och erfarenheter. Jag är ingen elitidrottare, utan en "vanlig motionär".

Härmed avfyrar jag startskottet för min blogg!
Jenny

RSS 2.0