Nyttiga morotssemlor
20 stycken, 90 minuter
7 dl spelt-/dinkelmjöl
6 dl gramhamsmjöl
25 g jäst
5 dl ljummet vatten
1/2 dl solroskärnor
2 msk linfrön
1/2 msk salt
1 msk sirap
1 msk olivolja
2 rivna morötter
2 msk valfria frön
Lös upp jästen i fingervarmt vatten (37 grader). Blanda ner alla ingredienser utom mjölet och rör om. Tillsätt spelt-/dinkelmjölet och 5 dl grahamsmjöl i omgångar. Arbeta degen noga tills den är fast och smidig. Lät jäsa under bakduk i 40 minuter.
Häll upp degen på mjölat bakbord tillsammans med resten av mjölet. Knåda degen smidig och forma till en rulle. Dela i 20 bitar och rulla varje bit till en bulle.
Låt jäsa på bakplåtspappersklädda plåtar under bakduk i 30 minuter. Pensla med vatten och strö över valfria frön. Jag använde sesam- och linfrön. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i 10-12 minuter.
Kommentarer
Postat av: Lilly
Ser underbart goda ut,känner nästan doften,ska pröva receptet.
Postat av: Jenny
Lilly: Ta och gör det mamsen. Smakade inte så mycket av morot, så vill du ha kraftigare morotssmak kan de lönas att lägga i lite extra.
Postat av: Camilla
Hur mycket jäst skall det vara?
Postat av: Jenny
Camilla: Hjälp! Har jag glömt att skriva in det!!!??? Det ska vara 25 g. Hoppas inte allt för många har hunnit testa receptet....ska korrigera det nu. Tack Camilla för din uppmärksamhet!
Trackback