Nyttiga morotssemlor


20 stycken, 90 minuter

7 dl
spelt-/dinkelmjöl
6 dl gramhamsmjöl
25 g jäst
5 dl
ljummet vatten
1/2 dl solroskärnor
2 msk linfrön
1/2 msk salt
1 msk sirap
1 msk olivolja
2 rivna morötter

2 msk valfria frön

Lös upp jästen i fingervarmt vatten (37 grader). Blanda ner alla ingredienser utom mjölet och rör om. Tillsätt spelt-/dinkelmjölet och 5 dl grahamsmjöl i omgångar. Arbeta degen noga tills den är fast och smidig. Lät jäsa under bakduk i 40 minuter.

Häll upp degen på mjölat bakbord tillsammans med resten av mjölet. Knåda degen smidig och forma till en rulle. Dela i 20 bitar och rulla varje bit till en bulle.

Låt jäsa på bakplåtspappersklädda plåtar under bakduk i 30 minuter. Pensla med vatten och strö över valfria frön. Jag använde sesam- och linfrön. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i 10-12 minuter.

Kommentarer
Postat av: Lilly

Ser underbart goda ut,känner nästan doften,ska pröva receptet.

2009-10-25 @ 15:37:59
Postat av: Jenny

Lilly: Ta och gör det mamsen. Smakade inte så mycket av morot, så vill du ha kraftigare morotssmak kan de lönas att lägga i lite extra.

2009-10-25 @ 16:23:34
Postat av: Camilla

Hur mycket jäst skall det vara?

2009-10-26 @ 17:56:00
Postat av: Jenny

Camilla: Hjälp! Har jag glömt att skriva in det!!!??? Det ska vara 25 g. Hoppas inte allt för många har hunnit testa receptet....ska korrigera det nu. Tack Camilla för din uppmärksamhet!

2009-10-26 @ 19:38:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0