Havredrömmar med korinter och jullimpor

Det finns många delikatesser som jag förknippar med jul, men framförallt farmors jullimpor och havredrömmar med korinter. I dag har jag bakat båda, men i ny tappning. Farmor min hade bageri och var extremt duktig på bakverk och bröd. Mamma har en mapp full med farmors hemliga recept som jag ofta botaniserar i då jag är hemma på besök.

Kanske är det av farmor jag har fått mitt stora intresse för bakning? I varje fall så har jag modifierat recepten till att bli mer GI-vänliga. Havredrömmarna blev mer rustika med speltmjöl, men limporna tycker jag smakar som de brukar. Både limpor och småbröd blev goda, så prova på om ni har tid/lust :)

Havredrömmar med korinter (ca 30 st)



150 g smör
1/2 dl fruktsocker
1 1/2 dl havregryn (gärna ekologiska)
1 1/2 dl korinter
3 dl speltmjöl
1 tsk matsoda

Tillredning
Rör smör och socker poröst. Tillsätt korinter och havregryn. Blanda mjöl och matsoda. Rör ner mjölet i smeten. Rulla degen till stänger. Dela dem i bitar och rulla till små bollar. Tryck lätt med en gaffel på bollarna. Grädda i nedre delen av ugnen i 150 grader, 10-15 minuter.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jullimpor




1 l naturell fettfri joghurt
50 g jäst
1 msk salt
2 dl mörk sirap
1 1/2 msk anis
1 1/2 msk kummin
ca 11 dl rågmjöl
ca 11 dl speltmjöl

3 msk mörk sirap
2 msk vatten
1 msk kallt kaffe

Tillredning
Värm upp joghurten i kastrull till 37 grader (kroppsvärme). Smula ner jästen i en bunke. Häll över den ljumma joghurten. Rör om tills jästen har löst upp sig. Blanda i salt, sirap, anis och kummin. Blanda slutligen i mjölet , lite i taget (börja med  5 dl rågmjöl och 5 dl speltmjöl) öka på med rätta proportioner tills degen känns ok. Låt jäsa under bakduk i 60 minuter. Knåda degen och forma till fyra runda limpor. Nagga limporna och låt dem jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk.

Blanda ihop sirap, vatten och kaffe. Pensla de färdigjästa limporna med blandningen. Grädda limporna i mitten av ugnen i 180 grader i ca 50 minuter. Pensla limporna med jämna mellanrum då de är i ugnen (destu oftare du penslar, destu godare blir limporna). Blanda till mera av "penslingsröran" ifall den tar slut.

Limporna går utmärkt att frysa in, men jag rekommenderar att ni åtminstone smakar på en bit med smör då limporna är färdiga. Gudomligt gott!

Kommentarer
Postat av: Anonym

Duktiga du! Jag skulle gärna smaka en kaka (eller två) Kram kram

2009-12-14 @ 20:12:58
Postat av: Cecilia

det ser gott ut!

2009-12-14 @ 20:49:33
URL: http://junikrafs.blogspot.com/
Postat av: Jenny

Cecilia: De blev gott :)

2009-12-14 @ 21:12:12
Postat av: Snorkkis

Limpor hör verkligen julen till. Dina bakverk såg verkligen goda ut!

2009-12-14 @ 21:40:37
URL: http://snorkfrokens.blogspot.com/
Postat av: Jenny

Snorkkis: Jo limpor på julbordet är ett måste :)

2009-12-15 @ 10:36:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0