Lågintensiv vs högintensiv träning

Sommaren närmar sig och många kämpar för att komma i form för sköna dagar på stranden. Jag har fått frågor angående hur och vad man skall träna för att bränna fett och få tydligare muskler, utan att banta eller överträna. Efter att jag själv har fördjupat mig i ämnet bestämde jag mig för att skriva några inlägg om faktorer som inverkar och kanske kan vara till hjälp för er.

Det hela handlar om en fin balansgång mellan träning och kost som inte alltid är så lätt! Jag börjar med att ta upp skillnaden mellan att träna på lågintensiv och högintensiv nivå.

Lågintensiv träning rekommenderas ofta när det gäller fettförbränning. Visst är det till viss del korrekt, men det speglar inte riktigt sanningen.

Då man tränar på lågintensiv nivå skall pulsen ligga på 60% av maxpulsen medan högintensiv träning sträcker sig mot 80% (maxpulsen varierar beroende på ålder och kondition). Vardagsmotion i form av cykelturer och promenader kan ses som träning på lågintensiv nivå.

Lågintensiv träning upplevs ofta "bekvämare" och mer lätthanterligt, en enklare väg till viktminskning. Genom lågintensiv träning löper man mindre risk för skador, vilket är positivt för mer otränade personer. Under lågintensiv träning är din totala förbränning från fett cirka 50 % medan högintensiv träning hämtar 40 % av den totala energin från fettet. 

Låt oss säga att du cyklar 40 minuter i lugn takt och förbränner totalt cirka 200 kalorier. 100 kalorier är då från fett och 100 från kolhydrater och protein.

Tränar du istället högintensiv intervallträning i 20 minuter och din totala förbränning är 320 kalorier förbränner du cirka 130 kalorier från fett. Du har alltså förbränt 30 fler kalorier på hälften av tiden du gjorde vid lågintensiv träning.

Anledningen är att din totala förbränning ökar vid högintensiv träning och du förbränner på det sättet också mer kalorier från fettet. Det är fettet, den ”långlagrade” energin som ska förbrännas framför kolhydrater som ger snabb energi. En annan fördel med högintensiv träning framför lågintensiv träning är att din förbränning håller i sig flera timmar efter du utförde ditt träningspass. På så vis har du en ökad förbränning långt efter att du slutat träna.

Summan av kardemumman är alltså att båda träningsformerna är nyttiga, men på olika sätt. Var inte rädd för att utmana pulsen och träna på högintensiv nivå, du bränner mer och under längre tidsperiod.


Kommentarer
Postat av: Henkka

Bra inlägg!



Jag blandar själv mellan hög- och lågintensiv träning. Tror dom flesta tjänar på det, både mentalt och fysiskt.



Dock kan man ju även lägga bakom örat att, om målet ”bara” är fettminskning och ändring i kroppssammansättning, funkar det precis lika bra att dra ner på energiintaget som att öka mängden motion. Ingen aktivitet ökar fettförbränningen över dygnet givet energibalans, så att för den orsaken träna i olika intensitetsintervall ser jag ingen orsak till.



/Henkka

2010-04-09 @ 17:54:07
Postat av: Jenny

Henkka: Tack! Du har så rätt. Kosten är en lika viktig bit ifall det är viktminskning man är ute efter.

2010-04-10 @ 10:55:25
URL: http://[email protected]

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0