GI Kycklingburgare med mangosås

ca 6 portioner

3 kycklingfiléer
1 ägg
1/2 dl färsk hackad koriander
1/2 gullök
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
smör
sallandsblad (gärna ekologisk sallad)
1/2 rödlök
skivad tomat

Mangosås
1 mogen mango
skalet och saften av 1 lime
1 röd chili
2 dl creme fraiche eller turkisk yoghurt
salt och vitpeppar

Hamburgerbröd (12st)
50 g jäst
5 dl fingervarmt vatten
1 dl olivolja
2 tsk salt
2 dl havrekli
12 dl dinkelsikt (speltmjöl)
1 ägg
frön, t.ex. sesamfrön, vallmofrön, solrosfrön eller pumpafrön

Börja med degen till hamburgerbröden. Smula jästen i en bunke och rör ut den med lite av det fingervarma vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja och salt. Blanda i havrekli och dinkelsikt. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen smidig. Jäs degen övertäckt i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Ta upp degen och knåda den lätt. Baka sedan ut till bullar och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa övertäckta i ytterligare 30 minuter. Vispa ett ägg lätt och pensla på bröden. Strö på olika frön och grädda i ugnen i 10-15 minuter.

Under tiden degen jäser passar det bra att börja på med mangosåsen. Skala och hacka mangon i mindre bitar. Riv skalet av en lime och finhacka chilin. Blanda creme fraiche, mango, lime(skal och saft) och chili i en skål och smaka av med salt och peppar. Låt såsen stå i kylskåp tills burgerbröden och biffarna är färdiga.

Fortsätt med biffarna. Lägg kycklingfiléerna i en matberedare och mixa till en färs. Lägg färsen i en bunke och tillsätt ägg, hackad koriander, lök, salt och peppar. Forma färsen till burgare och stek dem i smör på medeltemperatur tills kycklingen är genomstekt.

Fördela sallad på hamburgerbröden och lägg en biff i varje bröd. Klicka på mangosås och toppa med rödlöksringar och skivad tomat




.


Kommentarer
Postat av: Camilla Häggkvist

Ser jättegott ut det där! Tror jag måste prova, men ska byta ut kycklingen mot kött kanske..

2009-05-12 @ 20:04:59
Postat av: Jenny

Jo det var gott :) Kyckligen går säkert bra att byta ut mot kött. Kanske något jag själv kund prova på. Är lite tveksam till om mangosåsen passar lika bra ihop med kött... Men testa kan man alltid.

2009-05-14 @ 07:42:50
Postat av: Camilla

Kanske borde göra en sats med kyckling och mangosås, och så hitta på en annan sås till de med kött :)

2009-05-18 @ 20:54:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0